Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2012. január 17., kedd

Gyermekek után járó pótszabadság II.

Jó hírem van: 2012. január 1-jétől a családok védelméről szóló 2011. évi CCXI. törvény 20. §-ának a) pontja szerint mindkét szülő jogosult a gyermekek után járó pótszabadságra, ezt az intézkedést pedig azért hozták meg, hogy a család gyermekvállalással és gyermekneveléssel kapcsolatos feladatait elősegítsék. A pótszabadság egy évben egy gyermek után 2 nap, két gyermek után 4 nap, három, illetve több gyermek után összesen 7 nap. (lásd a jelenleg hatályos Munka törvénykönyve 132. § (2) bekezdés, melyet „hozzáigazítottak” a családok védelméről szóló törvény intézkedéséhez, tehát már nem szerepel benne a gyermekek nevelésében nagyobb szerepet vállaló szülő kitétel. A szülők a pótszabadságot először a gyermek születésének évében, utoljára pedig abban az évben vehetik igénybe, mikor gyermekük betölti 16. életévét.

3 megjegyzés:

  1. A gyermekek utáni pótszabadság mértéke nem változott csak az hogy mindkét szülő jogosult rá, tehát mindössze annyi, hogy megosztható ( nem 2x2 nap hanem összesen 2 nap ) szerintem.

    VálaszTörlés
  2. (Ágnes)

    2011. évi CCXI. törvény:

    20. § (1) A család gyermekvállalással és gyermekneveléssel kapcsolatos feladatai ellátásának segítésére – külön törvényben foglaltak szerint –

    a) mindkét szülő pótszabadságra,

    b) a gyermekét szoptató anya munkaidő-kedvezményre, és

    c) a várandós, illetve szülő nő szülési szabadságra

    jogosult.

    1992. évi XXII. törvény (Munka törvénykönyve):

    (2) A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb

    a) egy gyermeke után kettő,

    b) két gyermeke után négy,

    c) kettőnél több gyermeke után összesen hét

    munkanap pótszabadság jár. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

    Tehát kimondja, hogy mindkét szülő, s kivette a az Mt-ből, hogy a gyermek gondozásában nagyobb szerepet vállaló szülőt illeti meg, továbbá megosztásról sem beszél.

    VálaszTörlés
  3. Mindkét szülőnek jár 2-2 nap pótszabi. Azt, hogy az egyik lemondhat-e a sajátjáról a másik javára, nem tudom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.